IMAP, POP3 levelezőszerver beállítása

Megjegyzés: A MailArchiva rendszerben az IMAP beállításokat nem arra használjuk, hogy levelezőszerveren található egyéni postafiókokhoz csatlakozzunk. Ezek a beállítások a Microsoft Exchange vagy más egyéb levelezőkiszolgálón létrehozott gyűjtőfiókokhoz való csatlakozásra szolgálnak.

A MailArchiva tartalmaz egy beágyazott pehelysúlyú SMTP szervert, ennek köszönhetően a levelezőkiszolgálók széles választékával képes együttműködni. Az adminisztrációs felületen, a Bejövő kapcsolatok figyelése menüpontban módosítható az SMTP port a 8091-esről a 25-ösre (szabványos SMTP port).

A levelek leszedésére a POP3 és IMAP szerverekről használja a jól ismert Linux fetchmail programot. Ez a segédprogram leszedi az üzeneteket a távoli levelezőkiszolgálókról és továbbítja a helyi kézbesítőrendszernek (pl. a MailArchiva). A fetchmail program futtatható daemon módban, így egy vagy több rendszertől is képes a meghatározott időközönként leszedni a leveleket.

A fetchmail alkalmazás a következő protokollokat támogató szerverekről képes összegyűjteni a leveleket: POP2 (elavult, a későbbi verziók nem fogják támogatni), POP3, IMAP2bis, IMAP4 és IMAP4rev1. Továbbá képes használni az ESMTP ETRN kiterjesztést és az ODMR funkcióra.

Példák a fetchmail működésére:

Az alábbi parancs leszedi az összes levelet az IMAP szerver INBOX mappájából. Változtassa meg a USERNAME és a MAIL.SER.VER szövegeket, valamint ellenőrizze, hogy a MailArchiva szerver elérhető a 8091-es porton.

fetchmail -a -k -v -u "USERNAME" -S localhost/8091 -p imap MAIL.SER.VER

Az alábbi parancs leszedi az összes levelet az INBOX\old-messages mappából:

fetchmail -a -k -v -r "INBOX.old-messages" -u "USERNAME" -S localhost/8091 -p imap MAIL.SER.VER

Ugyanezen funkció eléréséhez Windows operációs rendszer alatt használhatja az egyszerűen kezelhető Postie alkalmazást, amely a http://www.infradig.com weboldalon keresztül érhető el.